Bebek Tam Tıkanma Heimlich Manevrası Cisim Çıkarma Yöntemi

İLKYARDIMCI SERTİFİKANIZ YOKSA KESİNLİKLE UYGULAMAYINIZ!

Tam Tıkanma Belirtileri:

Nefes alamaz.
Acı çeker, ellerini boynuna götürür.
Gözleri irileşir, yaşlar gelir.
Konuşamaz.
Rengi morarmıştır.
Heimlich manevrası yapılır.
Kısmi Tıkanma Belirtileri:

Öksürür.
Nefes alabilir.
Konuşabilir.
Yardım isteyebilir.
Öksürmeye teşvik edilir.

Bebek kısmi tıkanma belirtileri gösteriyorsa sadece öksürüğe teşvik edilir.
Bebek tam tıkanma belirtileri gösteriyorsa heimlich manevrası yapılır.

Tam tıkanma belirtileri gösteren bilinci açık bebek hasta yaralıya, güvenliği ve kontrolü sağlayarak yaklaşılır. Gerekiyorsa 112′ ye haber verilir. Kendimizi tanıtıp etrafındaki insanlara sakin olmaları gerektiği söylenir. Bayanlar ortamdan uzaklaştırılır ( Duygusal açıdan ağlayabilirler ve müdahele eden kişinin dikkatini dağıtabilirler).

Tam tıkanmış bebeğin ilk önce ağız içi kontrol edilir. Cisim varsa alınır. Cisim görünmüyorsa tam tıkanma olduğu için daha derinde demektir. Bebeğin çenesinden kavranılarak bir kolun üzerine ata biner tarzda İlkyardımcının kolu bebeğin iki bacağının arasında kalacak şekilde bebek yüz üstü yatırılır aynı kol, dizin üst bacağın üzerine konur bacak ileri doğru iyice uzatılır ve bebeğin kafası iyice öne eğilir (cismin çıkması için yer çekiminden azami faydalanmak gerekir)

Daha sonra iki kürek kemiğinin ortasına sırtına sert ve süpürür tarzda beş kez vurulur. Cisim çıkıp çıkmadığı gözlenir. Bebeğin ağız içi ve yer kontrol edilir. Cisim çıkmadı ise baş boyun gövde ekseni korunarak diğer kola sırt üstü yatırılır. Aynı kol dizin üzerine konur, üst bacağın üzerine konur bacak ileri doğru iyice uzatılır ve bebeğin kafası iyice öne eğilir (cismin çıkması için yer çekiminden azami faydalanmak gerekir) daha sonra iki parmak ile göğüs kemiğinin alt yarısına ileriye doğru 45 derecelik açı ile beş kez bası uygulanır.

Cisim çıkana kadar ve bebek bilincini tamamen kaybedene kadar heimlich manevrasına (5 kez sırta süpürür tarzda vurma- 5 kez göğüs basısına ) devam edilir. Tüm bu müdahelelere rağmen cisim çıkmaz ve hasta yaralı bilincini kaybederse. Bak-dinle-hisset 10 sn yöntemi ile solunum kontrolü yapılıp hasta yaralının nefes almadığını kesinleştirdikten sonra eğer o zamana kadar 112 ye haber verilmedi ise ilkyardımcı tek başına ise 5 tur Temel Yaşam Desteği yapıldıktan sonra 112′ ye haber verilir. 112′ ye daha önceden haber verildi ise ya da etrafta birileri varsa bilinç kaybolur kaybolmaz 112 hemen arattırılır. Hasta yaralı sert ve düz bir zemine yatırılıp canlanma belirtileri gösterene kadar, ambulans ekibi gelene kadar yorgunluktan harap bitap düşene kadar Temel Yaşam Desteğine devam edilir.

Etiketler: Bebek boğulurken ne yapılır?, Bebeğimin boğazına cisim kaçtı ne yapmalıyım?, Bebeğim tıkandı ne yapmalıyım?, Bebek cisim yutup morardığında ne yapılır?, Bebek can çekişip morarmaya başladığında ne yapılır?, Bebeğin gırtlağında cisim çıkarmak, Bebeğin boğazından cisim çıkarmak,