Baş Dönmesi Nedir: Beyne giden kan ve oksijen miktarındaki azalma sebebi ile beynin ortaya çıkarmış olduğu davranış şeklidir.

Baş Dönmesi Belirtileri: Başı dönen kişi kendini bir anda yere bırakmak ister. bilinç açıktır fakat kişi kendini kötü hisseder. Dengesini sağlayamaz, dengesizlik hissi, denge bozukluğu baş gösterir.

Baş Dönmesi Nedenleri: Kulak rahatsızlıkları, Kafa ve Omurga yaralanmaları, Nörolojik veya Dahili hastalıklar, Psikolojik hastalıklar.

Baş Dönmesinde Ne Yapılmalıdır: Güvenlik tedbirleri alınır. Kontrol sağlanır. Gerekirse 112′ ye haber verilir. Başı dönen kişiye, hemen yere sırt üstü yatırılıp ayakların yerden 30 cm kadar kaldırılarak Şok Pozisyonu verilmesi gerekir. Kendine gelmesi beklenir. Eğer herhangi bir düzelmezse görülmezse, solunum ve bilinç kontrolü her üç beş dakikada bir gözlemlenerek 112′ nin gelmesi sağlanır.

Bayılma Nedir: Beyne giden kan ve oksijen miktarındaki azalma sebebi ile yaşanan kısa süreli bilinç kaybıdır.

Bayılma Belirtileri: Baş dönmesi baygınlık hissi, bacaklarda uyuşma ve halsizlik, bilinç nulanıklığı, yüzde solgunluk ( beti benzi atması ), üşüme terleme, hızlı zayıf nabız.

Bayılma Nedenleri: Korku aşırı heyecan, sıcak ve uzun süreli yorgunluk, kapalı ortam  (oksijenin azaldığı ortamlar), kirli hava, aniden ayağa kalkma, kan şekerinin düşmesi, şiddetli enfeksiyonlar.

Bayılma Sırasında Ne Yapılmalıdır: Güvenlik tedbirleri alınır. Kontrol sağlanır. Gerekirse 112′ ye haber verilir. Başı dönen kişiye, hemen yere sırt üstü yatırılıp ayakların yerden 30 cm kadar kaldırılarak Şok Pozisyonu verilmesi gerekir. Kendine gelmesi beklenir. Kişi bir dakika içinde kendine gelmezse, uzun süreli bilinç kaybı yaşıyor. Komada demektir. Hemen Koma Pozisyonu verilerek. Solunum ve bilinç kontrolü her üç beş dakikada bir gözlemlenerek 112′ nin gelmesi sağlanır.

şok-pozisyonu-3

Şok Pozisyonu

Koma Pozisyonu

Etiketler: Başı dönen kişiye ne yapılır, Baş dönmesinde ilk yardımBayılan kişiye ne yapılır, Bayılmada ilk yardım,

Makale: İzmir İlk Yardım