Denizde Boğulan Kişiyi Gördüğümüzde Ne Yapmalıyız: Denizde boğulan bir kişi gördüğümüzde, ilk önce sakin olmalı güvenliği sağlayıp 112′ ye haber vermeli ya da verdirmeliyiz. Boğulan ya da o esnada batıp çıkan kişinin yanına sakince yaklaşıp, bilincinin yerinde olup olmadığını gözlemlemeliyiz. Bilinci yerinde ise;  elimizde bir ip, tahta parçası, şişme ördek, deniz simidi, en bulunabilir olan o an için plaj havlusu olabilir, uzatmalı ve tutması gerektiğini, sakin olmasını ve onu kurtaracağımızı söylemeliyiz. Yanımızda götürdüğümüz cisme tutanmasını sağlayıp, sudan çıkarmalı ve baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını kontrol edip ikinci değerlendirme yapmalıyız. Ambulans ekibi gelene kadar hasta yaralıdan gerekli bilgileri alıp yanından ayrılmamalıyız.

denizde-boğulma-ilk-yardim (1)

denizde-boğulma-ilk-yardim (3)

denizde-boğulma-ilk-yardim (5)

denizde-boğulma-ilk-yardim (4)

denizde-boğulma-ilk-yardim (2)

Denizde Boğulan Kişi Nefes Alıyorsa: Denizde boğulan kişinin yanına gittiğimizde eğer yanımızda herhangi bir eşya ya da tutmasını sağlayacak bir cisim yoksa asla dokunmamalı, suyun içinde hareketsiz kalıp bayılmasını beklemeliyiz. Çünkü, eğer boğulan kişiye yaklaşırsak, ( hangi teknikle yaklaşırsak yaklaşalım) mutlaka bizi suyun altına çekecek bizim de boğulmamıza sebep verecektir. Boğulan kişi bayıldıktan sonra, hemen yanına gidip, ağzı ve burnu suyun üstünde kalacak şekilde karaya doğru yüzmeye başlamalıyız. Ayaklarımız kıyıya değdiği anda, suyun içinde Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yaptıktan sonra nefes almadığından emin olduğumuzda hemen iki kurtarıcı soluk vermeliyiz. Kıyıya çıkarıp sert ve düz bir zemine yatırıp tekrar Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapıp nefes alıp almadığına bakarız. Nefes alıyorsa solunum varsa hemen, baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını kontrol kırık, kanama, saplı cisim, yaralanma yönünden kontrol edip ikinci değerlendirme yapmalıyız. Bilinci kapalı ve solunum var ise, Koma Pozisyonuna ( yan yatış pozisyonu ) verip, 112′ yi beklemeli ve her üç beş dakikada bir solunum kontrolüne devam etmeliyiz.

Denizde Boğulan Kişi Nefes Almıyorsa: ( Dikkat bu uygulamayı kesinlikle, sağlık personeli ya da sertifikalı İlkyardımcı yapmalıdır. Bunların dışında kalıyorsanız kesinlikle yapmayınız.)
Eğer kıyıya çıkarıp sert ve düz bir zemine yatırdığımız denizde boğulan kişiye Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yaptığımızda  nefes almıyorsa hemen temel yaşam desteğine tekrar iki kurtarıcı solukla başlayıp 30 kalp masajı ile devam edilmelidir.Temel Yaşam Desteğine hasta yaralıdan canlanma belirtisi görene kadar, 112 ambulans ekibi gelene kadar yorgunluktan ölene kadar devam edilmelidir. Canlanma belirtisi görüldüğü an hemen Temel Yaşam Desteği bırakılmalı, Bak Dinle Hisset Yöntemi 10 saniye yapılarak nefes aldığından solunumun geldiğinden emin olunmalıdır. Nefes alıyorsa solunum varsa hemen, baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklarını kontrol kırık, kanama, saplı cisim, yaralanma yönünden kontrol edip ikinci değerlendirme yapmalıyız. Bilinci kapalı ve solunum var ise, Koma Pozisyonuna ( yan yatış pozisyonu ) verip, 112′ yi beklemeli ve her üç beş dakikada bir solunum kontrolüne devam etmeliyiz.  Bu durumda İlkyardımcı tek başına ise beş tur temel yaşam desteğini bitirdikten sonra 112′ yi aramalıdır.

bak-dinle-hisset-yöntemi-10sn

temel-yaşam-desteği-soluk-kalp-masajı

Makale: İzmir İlk Yardım

Etiketler: Denizde boğulan kişiye ilk yardım, Denizde boğulana nasıl yardım edilir