Şok Pozisyonu

Şok Nedir : Ani gelişen dolaşım yetmezliğidir. Hayati organlara ve dokulara ( en önemlisi beyin ve kalp) giden kan ve oksijen miktarındaki aniden oluşan azalmadır.

Şok Belirtileri Nelerdir: Kan basıncında düşme (Tansiyon Düşmesi ), hızlı ve zayıf nabız, hızlı ve yüzeysel solunum, ciltte soğukluk, solukluk ve nemlilik, üşüme, titreme, endişe, huzursuzluk, baş dönmesi, dudak çevresinde ve göz etrafında  solukluk ya da morarma, susuzluk hissi, bilinç seviyesinde azalma ( BİLİNÇ AÇIKTIR FAKAT BULANIKTIR.), soğuk soğuk terleme, mide bulantısı, kusma şok belirtilerindendir.

Şok Çeşitleri:

  • Kardiyojenik şok: Kalp dokusunun harabiyeti sonucunda ortaya çıkar.
  • Hipovolemik şok: En sık görülen tiptir. Dolaşımdaki kan hacminin azalması sonucunda oluşur.
  • Septik şok: Enfeksiyonlar sonucunda oluşur.
  • Nörojenik şok: Sinirsel kontrolün kaybına bağlı olarak gelişir.
  • Alerjik şok (anafilaksi): Alerjen maddelere karşı oluşur.
  • Yanık şoku : Ağır yanıklardan sonra oluşur.

Şok Pozisyonu Nasıl Verilir: Güvenlik tedbirleri alınır. Kontrol sağlanır. 112′ ye haber verilir. Şok belirtileri gösteren hasta yaralıya sakin olması söylenir. Sırt üstü yere yatırılır ve ayakları yerden otuz santim kadar kaldırılıp üzeri örtülür.

şok-pozisyonu

 

Şok Pozisyonunun Amacı: Biran önce hayati organlara ( kalp ve beyin ) bir an önce daha fazla kan ve oksijen gitmesi gerekli olduğu için, ayaklar kaldırıldığında o bölgedeki kan basıncı azalır ve hayati organlara daha fazla oksijen ve kan gider.

Etiketler: Şoka girmiş kişiye ne yapılır, Şoktaki kişiye ilk yardım

Makale: İzmir İlk Yardım